Gavana

Gavana

Anna Gavanas har gjort musik under namnet Gavana sedan 2008 och har hittills (2021) släppt fem EPs på skivbolaget Meerkat Recordings:

Greek Dub, Greek Acid, Malaga Nights, Culture Vulture och Vicious Vibrations.

Gavanas musik har spelats flitigt i Sveriges Radio och i synnerhet på ”P3 med Samir” och ”Elektroniskt i P2”. Låten El Andaluz från Malaga Nights blev en hit i Colombia (!) och EPn listades som ”hot pick” av Sattelite Records i New York. Gavana har remixat och samarbetat med andra artister (som Donna Maya, Carosnatch och Rona Geffen) och släppt musik som del av två dous: Pufferfisk och Bass Trolls.

Klicka på denna länk för att lyssna på Gavanas musik via Bandcamp

Lyssna på Gavanas musik på Spotify via denna playlist eller nedanstående länkar:

Gavana EPs på Meerkat Recordings:

Gavana Greek Dub EP 2020:

På Greek Dub EP har Gavana (Anna Gavanas) grävt ännu djupare efter sina rötter i grekisk rebetikomusik. Rebetiko är urban arbetarklass- och migrantmusik från Athen /Pireus som skapades under tidigt 1900tal. På Rebetissa dub samplar Gavana en telefonkonversation med sin pappa — rebetissa är den kvinnliga versionen av det grekiska ordet rebetis, som syftar på någon som förkroppsligar rebetikokulturen.

Before dawn dub komponerades av Gavana i Stockholm under sommaren 2020, i exil från släktingarna i Grekland. Under pandemin stängde hon in sig med en gigantisk hög rebetiko-skivor och skapade musik under en tid av kris och längtan

Gavana Greek Acid EP 2019:

Vad händer om man korsar en 303a med en fåraherde från Epyrus? Jo det blir grekisk acid: ett soundtrack till århundraden av migration.

På sin fjärde EP Greek Acid har Gavana (Anna Gavanas)hittat tillbaks till den grekiska musik hon växte upp med, med århundraden av berättelser från den grekiska diasporan. Med sin pappa Manolis har Gavana finkammat Athens skivaffärer efter grekisk rebetiko, laikos och tsifteteli. Musik inspirerad av möten och migration från öst och väst som vittnar om kriser, ockupation och motstånd. Grekisk rebetikomusik formades bland migranter från Mindre Asien, i början av 1900talet. Mellan österländska och västerländska skalor och harmonier. Idag söker sig grekiska musiker tillbaks till de gamla sångerna om flykt, migration och kärlek. På denna EP har Gavana speciellt inspirerats av en fåraherdesång från Epyrus. Fåraherdar i Epyrus alla tider har vandrat i takt med årstiders växlingar och oavsett nationsgränser. Inspirerad av denna och ett möte med musikern Lars Ydgren har Gavana attackerat en 303:a, en sampler och några analog-synthar och skapat acidmusik för dansgolven. Med en bris från bergen i Epyrus ackompanjerad av syrsor från Skiathos.

Dhangsha, aka Dr Das, har i sin tur gjort en ”Greek Acid Exarcheia” remix med ljudet från de strider som idag utspelar sig på Athens gator. Dhangsha är den elektroniska inkarnationen av Aniruddha Das, aka ”Dr Das” från Asian Dub Foundation. Hans mission är att utforska minimalism, repetition och fragmentering av ljud. När han gjorde sin Greek Acid Exarchaeia remix tänkte Dhangsha på området Exarchaiea i Athen, som befolkas av konstnärer, anarkister och anti-fascister. Detta gav remixen känslan av militans, energi och trots. Dhangsha’s frekvenser är alltid politiska. Remixen är mastrad av Ramjac på HMVS, London.

På alla EPns spår hörs klarinettisten och saxofonisten Lars Ydgren, som sedan nittiotalet intresserat sig för klezmer och romsk musik från Balkan. Med banden Den Flygande Bokrullen och Süperstar Orkestar har han varit med och etablerat klezmer och balkanbrass på den svenska livescenen och släppt ett antal skivor. Den Flygande Bokrullens andra skiva ”20th century klezmer” utsågs nyligen till en av Sveriges hundra bästa folk/världsmusikskivor genom tiderna av tidningen Lira.

Gavana Malaga Nights EP 2014

Sömnlösa nätter i Malagas partydistrikt tar Gavana (Anna Gavanas) tillbaka till 90talets houseklubbar, platser där allt är möjligt och festen aldrig upphör. Malaga Nights osar av 90talsrökare som Robin S “Luv 4 Luv,” Jaydee’s “Plastic Dreams” och Mighty Dub Kats’ “Magic Carpet Ride.” 

Palmer, apelsinträd och blå himmel över en urban strand inspirerar första låten ”Malagueta.” Bästisens allsång med festande spanjorer ger upphov till ”Fiesta Con Anaya.” ”Drunkorama” och ”El Andaluz” har Gavana komponerat med utgångspunkt i fältinspelningar från Malagas gator: fyllon som brölar, hundar som härjar, arbetare som sjunger.

Malaga Nights följer upp Gavana’s tidigare skivor, ”Culture Vulture” och ”Vicious Vibrations,” som blev spelade i Sveriges Radios  ”Elektroniskt i P2,” Simon Bustamante’s ” Varvtal, samt omskriven av bl.a. DN’s recensent Johanna Paulsson (Sonic #68, 2013). I sina nya utgivningar fortsätter Gavana sin bana som en drivande kraft på den svenska elektroniska musikscenen.

Gavana Culture Vulture EP 2013

Gavana’s EP ”Culture Vulture” plundrar gränsöverskridande krafter i elektro, hip hop och dancehall. Suggestivt, stökigt och med skamlös humor. På ”Culture Vulture” fortsätter Gavana utforskningarna som hon påbörjade på debut-EPn ”Vicious Vibrations,” spelad på Sveriges Radios  ”Elektroniskt i P2” samt omskriven av bl.a. DN’s recensent Johanna Paulsson:

”Musikens makt över musklerna är svår att förneka; det är omöjligt att stå still till den knyckiga rytmen och knorrande elektroniken i Gavanas ”Vicious Vibrations.” Det är som om The Normals minimalistiskt piskande gamla synthhit ”Warm Leatherette” rest på solsemester till Västindien.” (Johanna Paulsson, Sonic #68, 2013)

– Jag vill uttrycka saker med min musik och det kan handla om att få fram ett visst sinnesläge, skapa en kollektiv upplevelse på dansgolvet, öppna upp folks tankevärld. Jag har ideer med allting jag gör, men det är väldigt öppet för hur folk uppfattar min musik, säger Gavana till Inga Smirnova i Södermalmsnytt (april 2013).

Gavana’s alter ego, antropologen Anna Gavanas, arbetar med text men som producent, kompositör och musiker så närmar sig Gavana tillvaron via ljud:

”Gavana säger att musiken influerat hennes skrivande och hennes uttryckssätt, att det är möjligt att närma sig ett ämne via ljud och på det viset bryta sig ur språkets och kategoriernas fängelse. Det går inte att ta miste på hennes passion för basen, när hon beskriver dess frekvenser som något med makt att få allt att vibrera, att komma åt de inre organen.” Fredrik Borne Skans, Barometern, Mars 2013

– Basen har alltid varit den röda tråden i musiken som jag går igång på. Det är den största omvälvande ljudmässiga kraft som finns, sägerGavana till Kristofer Anderson i boken DIY (Modernista 2013)

Den nya EPn Culture Vulture innehåller nya original-låtar samt två remixer från Gavana’s debut-EP ”Vicious Vibrations” som släpptes i mars 2013: röjiga moombahton/ trap/ rave influerade remixer av svenska electronica- och drum&bass producenten Aimnbreak. I och med den nya skivan fortsätter Gavana sin bana som en drivande kraft på den svenska elektroniska musikscenen:

“Som DJ, producent, musik-kultur-forskare och skivbolags-boss är Anna Gavanas en drivande kraft i den svenska elektroniska musikscenen. Hennes produktioner balanserar en perfekt känsla för musikalisk intensitet och återhållsamhet som garanterat fängslar lyssnaren.” (Gearjunkies, Augusti 2012)

Gavana Vicious Vibrations EP 2013

Med bångstyriga vibbar är Gavana’s debut-EP en explosion riktad mot dansgolvet. Gavana (Anna Gavanas) tar fasta på de gränsöverskridande krafterna i dancehall med fragment av komplex elektro och techno. Med influenser från Warrior QueenMIAThe Bug, och Major Lazer gör hon musik utifrån en bakgrund som klubb-DJ.

Sedan 1990talet har Gavana varit verksam i klubbkulturer på båda sidor Atlanten, med förkärlek monstruösa basgångar och dansgolvs-orienterad musik:

– För mig var alla åren som vinylDJ det bästa sättet att involvera mig i musiken på ett väldigt djupt plan. När jag komponerar en låt så fungerar min DJbakgrund som ett förråd av influenser, ett ramverk för att orientera mig och bedöma hur musikaliska komponenter fungerar i ett sammanhang. (Gavana i Elektron’s Nyhetsbrev, Spotlight 2012-08-10)

Med ”Vicious Vibrations” anknyter Gavana till dancehall-kulturen i Kingston’s soundsystem-tradition, som alltid varit en strategi underifrån för människor att överskrida förtryck och resurser.