Från Diskofeber till Rejvhysteri

Ny arkivhistorisk bok av Anna Gavanas: Stockholmia förlag 2020:

Med hjälp av hittills okänt material utforskar antropologen Anna Gavanas här ett stycke historia som präglat generationer i Sverige: 1970-talets disko- och 1990-talets rejvkultur. Elektronisk dansmusik är idag en självklar och okontroversiell del av Sveriges kulturliv. Historien är dock präglad av konflikt och maktförhandlingar, feber och hysteri.

Lär känna pionjärerna, miljöerna och människorna som formade den elektroniska dansmusikkultur vi har idag. Med hjälp av intervjuer och unika arkiv analyserar författaren striderna kring disco och rejv och de skiften i kulturlivet och medieklimatet de vittnar om. Generationers röster från förflutna dansgolv blir till en berättelse om Sverige.


Anna Gavanas är socialantropolog och författare. Hon har tidigare bl a gett ut de uppmärksammade böckerna ’’DJ-liv: historien om hur diskjockeyn erövrade Stockholm’’ (med Anna Öström, Gidlunds Förlag, 2016) och ’’Pensionärsplaneten: spaniensvenskar och pensionsmigration i en globaliserad värld’’ (Makadam Förlag, 2016). Gavanas är också verksam som DJ, arrangör och musikproducent under namnet Gavana samt med skivbolaget Meerkat Recordings.

”Från Diskofeber till Rejvhysteri” har fått stor uppmärksamhet, en fantastiskt fin recension av Andres Lokko i SvD: ”Fångar torftligheten i svensk klubbkultur,” samt av Hanna Höglund, ”Dansmusik som för människor samman,” i Göteborgsposten 2020-05-03 samt Musikmagasinet Popmani i ”10 boktips inför semestern” sommaren 2020. Professor Lars Kaijser recenserade boken i RIG Kulturhistorisk Tidskrift Nr 4 2021, tillsammans med DJ-lv, och gav ett lysande omdöme: ”De förmår visa hur viktig dans och musik är i många människors liv.”

Musikjournalisten Fredrik Thorén har också uppmärksammat ”Från Diskofeber till Rejvhysteri” med en omfattande artikel i Arbetaren: ”Oh, Fuck the Future.” Tidskriften Filter har uppmärksammade boken genom en intervju med Gavanas: ”Alla blev inte hemlösa knarkare.” Även Sveriges Radio har intervjuat Gavanas om ”Från Diskofeber till Rejvhysteri” i program som Morgonpasset i P3, P1 Kultur, P4 med Alexander Hammarlöf, Elektroniskt i P2 samt P3 Ayan Jamal. Gavanas har också intervjuats i Musikindustrin om arbetet med boken och har medverkat i SVT Kulturnyheterna med anledning av boken: ”Rejvtrend i filmbranschen – så uppstod rejvandet.”

Ett antal bibliotek har bjudit in Gavanas för att föreläsa om boken (flera blev dock inställda med anledning av Corona): Stockholms Universitet anordnade en offentlig föreläsning på Hornstull bibliotek i sin populärvetenskapliga serie. Gavanas framträdde även med boken på Kulturhuset Stadsteatern:  https://youtu.be/fV3XDpVjVb8

Gavanas medverkar även på museer och föreläser om boken samt presenterar material kring den, som, Stockholms Stadsmuseum, Kvinnohistoriska museet och Scenkonstmuseet.

Kulturrådet har beviljat litteratur- och distributionsstöd till boken, vilket innebär att Kulturrådet köper in boken och skickar den till landets 287 bibliotek.

Det finns dessutom en samling historiska DJ-mixar samt en spotify playlist skapade för boken:

Om kommande boken på Bokmässan 2018

https://stockholmia.stockholm.se/forlag/bocker/alla_bocker/def/fran-diskofeber-till-rejvhysteri/

Om bokprojektet