Gavanas framträder med kommande boken Pensionärsplaneten på Bokmässan 2016

 

Svenska spanienpensionärer: pensionsmigration och integration i en globaliserad värld

Anna Gavanas presenterar nya boken Pensionärsplaneten (som släpps november 2016 på Makadam förlag) på Bokmässan i Göteborg vid två tillfällen:

Fredagen den 23 september 2016, kl 17.30Internationella Torget (lilla scenen)

Lördagen den 24 september, kl 15 i Linköpings Universitets monter, B05:69

Anna Gavanas är socialantropolog och docent vid Linköpings universitet och nu släpps hennes reportagebok Pensionärsplaneten: spaniensvenskar och pensionsmigration i en globaliserad värld. Boken avlivar myter om vilka spanienpensionärerna är; bortskämda golfare, skattesmitare eller alkoholister. Istället möter vi ett stort spektrum av människoöden, folkpensionären, fattigpensionären, sjukpensionären och uteliggaren.

Svenskar som utvandrar till Spanien på ålderns höst är ett växande fenomen, men svenska spanienpensionärer utmålas i media som oförmögna till att ”integrera” sig i det spanska samhället. Själva har spanienpensionärerna tröttnat på nidbilder om att de vägrar lära sig spanska eller att de försöker återskapa ett ”lilla Sverige” i Spanien. Anna Gavanas låter i boken spanienpensionärerna själva bemöta dessa nidbilder.

Ett återkommande tema i spaniensvenskarnas egna berättelser är jämförelser mellan ”svenskbyar” på spanska turistorter och ”invandrarförorter” i Sverige.  Spanienpensionärer jämför ofta sig själva med invandrare i Sverige som söker sig till ”invandrarstadsdelar” som Rosengård, Rinkeby och Södertälje. Anna Gavanas lyfter diskussionen till ett globalt perspektiv och frågar sig hur villkoren för pensionsmigration kan jämföras med andra typer av migration till samma regioner.

Boken väcker en rad aktuella frågor. Vem är invandrare? Vilka migranter är mer önskvärda än andra? Hur ser svenskarnas integration ut i Spanien? Den kan läsas som ett inlägg i en debatt om migration och integration.  Eller som en bok om en rad människor som arbetat ett helt liv och på ålderns höst valt en annorlunda tillvaro för sig själva.

Boken bygger på drygt 200 intervjuer och två års fältarbete på Solkusten och Kanarieöarna.