Om DJkulturens historia i Ord & Bild nr 4 2015 Tema: 80-tal

IMG_0813Det knakar i Stockholms garderober: om 80-talets DJ-kultur

Av: Anna Gavanas för Ord & Bild, temanummer 80tal

(smakprov från kommande boken ”DJ-liv: historien om hur diskjockeyn erövrade Stockholm”, av Anna Gavanas och Anna Öström, Gidlunds förlag feb 2016)

Både discon och proggen var död för 80-talets coola tjugoåringar. Punkens mentalitet parade sig med synthar och blev New Wave. När DJ Monica Bergmark tänker tillbaka på sin 80-talsbubbla så framträder tre företeelser som för all framtid förändrade Stockholm. Det första var gaykulturens genombrott: bögar och flator kom ut och officiella uteställen med gaypublik började poppa upp. Det andra var enligt Monica svart musik. Artister som Michael Jackson och Prince hamnade på topplistor som dittills dominerats av vita artister och mainstreammusik. Den tredje omvälvningen skedde i själva DJ-kulturen: DJs bröt sig loss från mainstream, från att bara spela hits och radiomusik. Den tekniska utvecklingen gjorde också att några DJs började mixa istället för att prata i micken mellan låtarna. DJs som Monica lärde sig att mixa, lyssnade på vad som egentligen hände i samhället och vågade göra sin grej.

läs texten här på Ord&Bilds hemsida

 

Få tag i Ord & Bilds 80talsnummer här: