”Utan kulturrävar, inga coola klubbar”: Hanna Höglund recenserar ”Tillbaka till underjorden”

En strålande fin och nära läsning av ”Tillbaka till Underjorden”: musikkritikern och skribenten Hanna Höglund för Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad.

”De kallar det revolution – den våg av elektronisk musikkultur som fyllde undergroundklubbarna i Sverige under 1980- och 90-talet. Författarna Anna Gavanas och Anna Öström har själva dj:at sig fram i dessa egna små världar av musik, dans, do it yourselfkonstnärer och rekreationsdroger och pratat med dem som en gång varit del av vimlet. Till klubbkulturens natur hör att den hela tiden rör sig runt ett sprakande ”nu”. Det Gavanas och Öström gör med ”Tillbaka till underjorden” och de tidigare böckerna ”DJ-liv”(2016) och ”Från diskofeber till rejvhysteri”(2020) är ett försök att stoppa tiden, teckna en kulturarvshistoria, skapa kollektiva minnen. Och ”Tillbaka till underjorden” är berusande läsning om en värld före internet där kommunikationen skedde via hemsnickrade flyers med gnuggbokstäver och skivaffären är dj-verksamhetens oumbärliga livlina. I rasande fart intervjuas klubbkids, kreatörer, eldsjälar och arrangörer från Malmö, Göteborg, Stockholm och Borlänge – en ansenlig del kvinnor.”

”Intressantast är Gavanas och Öström när de lämnar det anekdotiska, pekar på kopplingen mellan lågkonjunktur och exploderande klubbscener, kliver ur rejvkulturens vita medelklassbubbla och sätter luppen på junglekulturen i Sverige, musikstilen som aldrig riktigt hittade hem här och därför också förblev underground. Allra mest oväntad är bokens indirekta hyllning till 1970-talets kulturpolitik och den solidaritet inom kultur- och invandrarföreningsvärlden som gör så mycket av det kommande decenniets klubbkulturer möjliga. Bakom det radikala, nya, unika och svårt coola stod nämligen en äldre generation i ullvästar, med trettio år av årsmöten och betalda lokalhyror bakom sig som visste precis hur det kändes att vara ung och brinna för just den här musiken som ingen jävel hört förut”

Läs hela recensionen här: https://www.sydsvenskan.se/2023-03-02/bakom-de-svart-coola-klubbarna-stod-en-aldre-generation-i-ullvastar